Skandinaviško stiliaus interjeras - patarimai naujakūriams

Skandinaviškas interjeras – tai šviesus, jaukus ir minimalistinis dizainas, kurio pagrindiniai akcentai yra paprastumas, funkcionalumas ir natūralumas. Šis stilius išsiskiria šviesių spalvų palete, natūraliomis medžiagomis bei patogių, estetiškų baldų derinimu. Jei esate naujakūriai ir norite įsirengti namus, kuriuos vyrauja skandinaviškas stilius, verta atkreipti dėmesį į natūralios šviesos maksimalų išnaudojimą, erdvumo pojūtį bei praktiškumą – viskas turėtų būti ne tik gražu, bet ir patogu bei funkcionalu.

Kaip atpažinti skandinaviško stiliaus interjerą?

Skandinaviškas interjeras Lietuvoje tampa vis populiaresnis, o jo atpažinimas remiasi keliomis būdingomis savybėmis:

  • Šviesios spalvos
    Pagrindinis bruožas yra šviesių spalvų paletė, dominuoja balta, pilka, šviesiai mėlyna ar smėlinė. Šios spalvos suteikia erdvės jausmą ir sukuria raminančią atmosferą. Akcentai dažnai būna natūralūs – švelnios pastelinės ar medžio spalvos.

  • Natūralios medžiagos
  • Skandinaviškas interjeras dažniausiai pasižymi natūralumu. Dažniausiai naudojamos medžiagos – medis, vilna, linas, oda. Mediniai baldai, grindys, netgi lubos suteikia jaukumo ir šilumos.

  • Minimalizmas ir funkcionalumas
  • Šis stilius ypatingas tuo, kad jame vyrauja minimalistinis požiūris į daiktus. Mažiau yra daugiau – interjere nėra perteklinių dekoracijų, o kiekvienas baldas turi savo funkciją. Tai padeda sukurti švarią, neapkrautą ir erdvią aplinką.

  • Šviesos svarba
  • Skandinaviškas stilius didelį dėmesį skiria šviesai. Maksimaliai išnaudojama natūrali šviesa, todėl langai dažniausiai yra dideli ir neuždengti masyviomis užuolaidomis. Taip pat naudojami įvairūs šviestuvai: pakabinami, pastatomi, sieniniai, kad apšvietimas būtų šiltas ir jaukus.

  • Jauki tekstilė
  • Interjere labai svarbios jaukios tekstilės detalės, tokios kaip megzti pledai, pagalvėlės, vilnoniai kilimai. Jie suteikia šilumos pojūtį, kuria komfortą ir balansuoja minimalistinį interjero šaltumą.

  • Žaluma ir gamtos elementai
  • Augalai ir įvairūs gamtos elementai (akmenys, šakelės, keramika) suteikia interjerui gyvybingumo ir harmonijos su gamta. Skandinaviškame interjere dažnai galima išvysti vazoninius augalus, kurie dar labiau pabrėžia natūralumą.

    Skandinaviškas interjeras Lietuvoje įgauna vis daugiau gerbėjų dėl savo paprastumo, jaukumo ir funkcionalumo – šis stilius padeda sukurti šviesią, ramią ir praktišką erdvę, kurioje norisi gyventi.

    skandinaviskas stilius

    Ką svarbu žinoti prieš planuojant skandinaviško stiliaus interjerą namuose?

    Planuojant skandinaviško stiliaus interjerą namuose, svarbu atkreipti dėmesį į paprastumą, funkcionalumą ir natūralumą. Skandinaviškas stilius interjere reikalauja šviesių spalvų paletės, kokybiškų natūralių medžiagų bei minimalistinio baldų ir dekoracijų pasirinkimo. Svarbiausia sukurti erdvę, kuri būtų neapkrauta daiktais, tačiau jauki ir funkcionali. Taip pat verta apgalvoti natūralios šviesos išnaudojimą bei patogaus apšvietimo išdėstymą vakaro metu.

    Skandinaviško stiliaus baldai

    Skandinaviško stiliaus baldai yra atpažįstami dėl savo paprastumo, funkcionalumo ir natūralaus dizaino. Jie dažniausiai gaminami iš natūralaus medžio, tokio kaip ąžuolas ar uosis, ir pasižymi šviesiomis spalvomis bei minimalistinėmis linijomis. Skandinaviški baldai yra ergonomiški, patogūs ir lengvai pritaikomi bet kuriame interjere. Dizainas paprastai yra universalus, todėl baldai lengvai derinami tarpusavyje ir su kitais stiliaus elementais.

    Skandinaviški baldai internetu yra dažnai parduodami, tokiu būdu lengva juos įsigyti ir realiu laiku prisiderinti prie būsimos namų spalvų paletės. Ieškantiems skandinaviško stiliaus baldų namams verta apžiūrėti mūsų parduotuvės asortimentą, kur galima rasti platų pasirinkimą įvairių skandinaviško dizaino baldų - nuo sofų ar minkštų kampų iki žurnalinių staliukų bei komodų.

    Skandinaviška tekstilė/medžiaga

    Skandinaviškas interjeras, kaip ir skandinaviškas mados stilius pasižymi kokybiškomis ir natūraliomis medžiagomis. Tad, skandinaviškame interjere tekstilė atlieka svarbų vaidmenį – naudojamos natūralios medžiagos, tokios kaip vilna, medvilnė, linas ir oda. Jos suteikia jaukumo ir šilumos, todėl pledai, pagalvėlės, vilnoniai kilimai ir lengvos užuolaidos yra puikūs skandinaviško stiliaus akcentai. Skandinaviškas stilius taip pat pabrėžia šviesos svarbą, todėl svarbu pasirinkti šviesias, natūralias spalvas bei lengvas užuolaidas, kurios praleidžia kuo daugiau šviesos. Kambarių išplanavimas šiuo atveju paprastas, erdvus, be perkrauto baldų išdėstymo – viskas orientuota į funkcionalumą ir erdvės pojūtį. Skandinaviškas namų interjeras siekia sukurti ramią, tvarkingą ir jaukią aplinką, kurioje tekstilė ir medžiagos tampa pagrindiniais komforto šaltiniais.

    skandinaviškas interjeras lietuvoje

    Skandinaviško stiliaus interjero detalės

    Skandinavisko stiliaus interjeras sukurtas taip, kad kiekviena detalė būtų ne tik graži, bet ir praktiška, kartu išlaikant jaukumo ir natūralumo pojūtį. Paprastumas ir funkcionalumas čia svarbiausia. Tad, skandinaviško stiliaus interjero detalės yra paprastos, funkcionalios ir sukurtos iš natūralių medžiagų, kurios kuria jaukią, šiltą atmosferą. Planuojant skandinaviško stiliaus interjerą, svarbu atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių detalių:

  • Minimalistiniai akcentai
  • Skandinaviškame interjere dekoracijų naudojama nedaug – jos yra subtilios ir turi tikslą išlaikyti paprastą ir tvarkingą erdvę. Tai gali būti vienos spalvos pagalvėlės, keraminiai indai ar dekoratyviniai padėklai.

  • Natūralios medžiagos
  • Medis, oda, vilna, linas ir medvilnė yra pagrindiniai elementai. Medienos detalės dažniausiai būna šviesios, natūralių atspalvių, o tekstilė – minkšta, šilta ir natūralių spalvų. Tokios detalės suteikia šilumos ir komforto.

  • Žaluma ir augalai
  • Kambarinių augalų naudojimas – neatsiejama skandinaviško stiliaus dalis. Vazoniniai augalai, įvairių dydžių ir formų, suteikia gyvybingumo, natūralumo ir spalvų erdvei.

  • Metaliniai elementai
  • Paprasti metaliniai šviestuvai, rankenos ar kiti maži akcentai sukuria subtilų kontrastą. Dažnai naudojamos juodos, auksinės arba žalvarinės detalės, kurios suteikia interjerui modernumo.

  • Šviesos šaltiniai
  • Skandinaviškame interjere ypatingas dėmesys skiriamas apšvietimui. Naudojami įvairūs šviestuvai – nuo grindinių iki stalo lempų, pakabinamų šviestuvų, kurie užtikrina, kad erdvė būtų šviesi ir jauki. Taip pat dažnai naudojamos žvakės, suteikiančios natūralią ir šiltą šviesą.

    skandinaviškas interjeras skandinaviškas stilius

    Skandinaviškas kambario išplanavimas

    Skandinaviško stiliaus interjero kambarių išplanavimas vaidina svarbų vaidmenį, nes šis stilius pabrėžia paprastumą, funkcionalumą ir erdvumą. Planuodami skandinaviško stiliaus kambario išplanavimą, naujakūriai turėtų siekti išlaikyti paprastumą, erdvumą ir maksimaliai išnaudoti natūralią šviesą, kad sukurtų šiltą ir jaukią gyvenamąją erdvę.

  • Erdvumas
  • Skandinaviškame interjere dažnai naudojami atviri kambarių planai – svetainė, valgomasis ir virtuvė dažnai sujungiami į vieną erdvę, kad būtų sukurtas erdvumo pojūtis. Svarbu išlaikyti minimalistinį baldų išdėstymą, kad kambaryje liktų daug laisvos vietos.

  • Natūrali šviesa
  • Skandinaviškame stiliuje itin svarbi natūrali šviesa. Dideli langai ir šviesios sienos padeda maksimaliai išnaudoti natūralų apšvietimą. Langai dažniausiai neuždengiami arba naudojamos lengvos, šviesos praleidžiančios užuolaidos.

  • Balansavimas tarp zonų
  • Kambario zonavimas dažniausiai atliekamas subtiliai, naudojant baldus ar tekstilę, kad būtų išlaikytas vientisumas ir jaukumas. Pavyzdžiui, sofa gali atskirti svetainės ir valgomojo zonas, o kilimas paryškinti poilsio erdvę.

  • Funkcionalumas ir praktiškumas
  • Skandinaviškas namų interjeras siekia išlaikyti funkcionalumą ir patogumą. Baldai turi būti praktiški ir neperkrauti smulkmenomis. Dažnai naudojami daugiafunkciniai baldai, tokie kaip kavos staliukai su daiktadėžėmis ar transformuojamos sofos.

  • Neutralios spalvos ir natūralios medžiagos
  • Išplanavime svarbu išlaikyti harmoniją tarp natūralių medžiagų (medžio, odos, lino) ir švelnių, neutralių spalvų. Tai padeda sukurti ramią, subalansuotą atmosferą, kuri yra pagrindinis skandinaviško stiliaus tikslas.

    skandinaviskas svetaines interjeras

    Skandinaviškos kambario spalvos

    Planuojant skandinaviško stiliaus interjerą, spalvų pasirinkimas yra itin svarbus, nes jis padeda sukurti ramią, jaukią ir šviesią atmosferą. Spalvų paletė šiame stiliuje paprastai būna subtili ir neutrali.

  • Pagrindinės spalvos
  • Dažniausiai dominuoja šviesūs atspalviai – balta, šviesiai pilka, kreminė, švelniai smėlinė. Šios spalvos padeda vizualiai padidinti erdvę, sukurti šviesos pojūtį ir jaukumą, ypač skandinaviškas svetainės interjeras pasižymi šiais atspalviais. Tokios spalvos lengvai derinamos su kitais interjero elementais, išlaikant erdvės vientisumą.

  • Natūralūs žemės tonas
  • Norint pridėti šilumos ir jaukumo, naudojami žemės spalvų atspalviai – švelniai rusva, alyvuogių žalia, šviesi ruda, terakotos tonai. Jie puikiai dera su natūraliomis medžiagomis, tokiomis kaip medis, oda, linas, ir papildo skandinavišką stilių.

  • Akcentai
  • Nors pagrindinės spalvos yra šviesios ir neutralios, dažnai naudojami subtilūs akcentai. Tai gali būti pastelinės spalvos – šviesiai mėlyna, gelsva, pudrinė rožinė – kurios suteikia interjerui gaivumo ir jaukumo. Akcentai dažniausiai atsiranda dekoracijose, tekstilėje, kilimuose ar pagalvėlėse.

  • Kontrastai su tamsiais tonais
  • Dažnai skandinaviškame interjere kontrastams sukurti naudojami tamsesni akcentai, tokie kaip juoda, tamsiai pilka ar tamsiai mėlyna. Jie gali būti naudojami šviestuvuose ar baldų detalėse, pavyzdžiui, sofos kojelės gali būti juodos, komodos rankenėlės tamsiai pilkos, o žurnaliniai staliukai gali būti puošti tamsiai pilku rėmu. 

    skandinaviskas stilius interjere

    Skandinaviško stiliaus apšvietimas

    Planuojant skandinaviško stiliaus interjerą, apšvietimas yra vienas svarbiausių elementų, nes jis padeda sukurti šviesią, jaukią ir komfortišką aplinką. Štai ką naujakūriai turėtų žinoti apie skandinaviško stiliaus apšvietimą:

  • Natūrali šviesa
  • Skandinaviškas stilius ypatingą dėmesį skiria natūraliai šviesai, todėl langai dažnai būna dideli, be sunkių užuolaidų ar žaliuzių, kad į patalpą patektų kuo daugiau natūralios šviesos. Langų dekorui dažniausiai naudojamos lengvos, permatomos užuolaidos, kurios praleidžia šviesą.

  • Daugiau šviesos šaltinių
  • Vietoje vieno pagrindinio šviesos šaltinio naudojami keli – tiek tiesioginiai, tiek netiesioginiai. Tai gali būti įvairūs staliniai, grindiniai, pakabinami šviestuvai, kurie padeda sukurti skirtingas nuotaikas ir zonas. 

  • Minimalistinio dizaino šviestuvai
  • Šviestuvai dažnai pasižymi minimalistiniu dizainu – paprastomis formomis ir natūraliomis medžiagomis. Populiarūs metaliniai, stikliniai ar mediniai šviestuvai, kurie atspindi švarų ir modernų stilių. Ypač mėgstami yra pakabinami šviestuvai virš valgomojo stalo ar poilsio zonose, suteikiantys erdvei vizualinį akcentą.

  • Šilta šviesa
  • Skandinaviškame stiliuje svarbu pasirinkti šiltą ir malonų šviesos atspalvį, kuris sukurtų jaukią atmosferą. Rekomenduojama rinktis šviesos šaltinius su šiltesniu, geltonu atspalviu (2700K-3000K), kuris suteiks komforto pojūtį.

  • Žvakės ir šviesos girliandos
  • Norint sukurti jaukią atmosferą vakare, dažnai naudojamos žvakės ar šviesos girliandos. Tai padeda pridėti interjerui šilumos ir intymumo, ypač ilgesniais vakarais. Žvakės dažniausiai dedamos ant lentynų, palangių ar staliukų.

    skandinavisko stiliaus interjeras

    Skandinaviško stiliaus interjero pavyzdžiai

    Štai keletas skandinaviško stiliaus interjero pavyzdžių, kurie puikiai atspindi šio stiliaus elementus ir koncepciją:

  • Svetainė su šviesia spalvų palete
  • Šviesios spalvos, tokios kaip balta, pilka ar šviesiai smėlinė, dominuoja tiek sienose, tiek balduose. Šviesus medinis parketas, minimalistinis minkštas kampas su vilnoniais pledais ir pagalvėlėmis bei natūralūs akcentai – augalai, keraminės vazos ir stiklo šviestuvai sukuria ramią ir jaukią aplinką.

    skandinaviskas svetaines interjeras
  • Valgomasis su natūralia mediena
  • Paprastas valgomojo stalas iš natūralios medienos, apsuptas minimalistinio dizaino kėdžių. Ant stalo – nedidelė gėlė ar žvakė, o virš stalo pakabinamas šviestuvas su aiškiomis linijomis. Kambaryje gali būti lentyna su paprastais indais ar dekoracijomis.

    skandinavisko stiliaus interjeras
  • Miegamasis su jaukiais tekstilės akcentais
  • Skandinaviško stiliaus miegamasis pasižymi paprastumu – šviesi patalynė, vilnonis arba medvilninis užklotas, subtilios pagalvėlės. Sienų spalvos – pastelinės arba neutralios, dažnai naudojamos medinės detalės, kaip naktiniai staliukai ar lovos rėmai. Šviesą praleidžiančios užuolaidos užtikrina šviesią ir jaukią atmosferą.

    skandinaviskas stilius interjere
  • Virtuvė su atviromis lentynomis
  • Baltos arba šviesios spalvos spintelės, medžio stalviršiai ir atviros lentynos su gražiai išdėstytais indais ar stiklainiais. Švari ir minimalistinė virtuvė, kurioje nėra jokių nereikalingų daiktų – viskas funkcionalu ir lengvai pasiekiama. Pakabinami šviestuvai arba sieniniai apšvietimo elementai suteikia jaukumo ir šviesos, o virtuviniai stalai pasižymi švariomis linijomis ir natūralumu.

    skandinaviskas stilius

    Šie skandinaviško stiliaus interjero pavyzdžiai demonstruoja, kaip lengvai galima sukurti šviesią, erdvią ir jaukią aplinką, naudojant natūralias medžiagas, šviesią spalvų paletę ir funkcionalius baldus bei dekoracijas.


    Dienos pasiūlymas

    Sofa-lova Todo

    €749

    €629

    Dienos pasiūlymas

    Žurnalinis staliukas Sand Round

    €129

    Dienos pasiūlymas

    Minkštas kampas Duomo

    €879

    €729

    Dienos pasiūlymas

    Sofa-lova Todo

    €749

    €629

    Dienos pasiūlymas

    Žurnalinis staliukas Sand Round

    €129

    Dienos pasiūlymas

    Minkštas kampas Duomo

    €879

    €729